ΥΓΕΙΑ

Καισαρική: Τι συμβαίνει όταν έχει προηγηθεί και άλλος τοκετός;

Τα δεδομένα νέας μελέτης που αξίζει να διαβάσεις
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Καισαρική: Τι συμβαίνει όταν έχει προηγηθεί και άλλος τοκετός;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόσφατη έρευνα του BBC αποκάλυψε ότι η γέννα με καισαρική αποτελεί την ασφαλέστερη μέθοδο τοκετού για της μητέρες που έχουν γεννήσει στο παρελθόν με αυτόν τον τρόπο.

Η εν λόγω μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «PLOS Medicine», μπορεί να μην έδωσε στη δημοσιότητα απαντήσεις γύρω από τη σχέση των διαφορετικών μεθόδων τοκετού και την περίπτωση προηγούμενης καισαρική, έδωσε όμως αρκετές συμβουλές στις γυναίκες σχετικά με τις επιλογές τους στη γέννα.

Φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια τα ποσοστά όλο και περισσότερες γυναίκες γεννούν με καισαρική, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα την ανάγκη πληροφόρησης και καθοδήγησης σχετικά με τα οφέλη και τους κινδύνους των επόμενων τοκετών, που θα γίνουν είτε φυσιολογικά, είτε με καισαρική. Πιο συγκεκριμένα και όσον αφορά τη Βρετανία, περισσότερες από μια στις τέσσερις γεννήσεις πραγματοποιούνται με καισαρική, με τις μισές από αυτές να είναι προγραμματισμένες και τις άλλες μισές επείγουσες.

Η υπεύθυνη της μελέτης Κάθριν Φιτζπάτρικ, ανέφερε σχετικά με τα αποτελέσματα της ότι αυτά μπορούν να αποτελέσουν χρήσιμες συμβουλές για όσες γυναίκες έχουν πραγματοποιήσει ήδη μια καισαρική στο παρελθόν. Στην έρευνα μελετήθηκαν 74.043 τοκετοί στη Σκωτιά από το 2002 μέχρι και το 2015, με τα αποτελέσματα να δείχνον ότι ο φυσιολογικός τοκετός συνδέθηκε ελαφρώς με περισσότερες 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 45.579 γυναίκες γέννησαν με προγραμματισμένη καισαρική και 28.464 γυναίκες γέννησαν φυσιολογικά. Το 28,4% των γυναικών που επιχείρησαν να γεννήσουν φυσιολογικά τελικά χρειάστηκε να υποβληθούν εκτάκτως σε καισαρική, ενώ οι γυναίκες που γέννησαν φυσιολογικά αντιμετώπησαν αυξημένες πιθανότητες να βρεθούν αντιμέτωπες με προβλήματα τόσο κατά τη γέννα όσο και μετά από αυτήν.

Επιπλέον, το 1,8% των γυναικών που γέννησαν φυσιολογικά και το 0,8% των γυναικών που γέννησαν με καισαρική αντιμετώπισαν σοβαρές επιπλοκές, όπως ρήξη μήτρας, αιμορραγία ή μόλυνση και τέλος, παρουσιάστηκαν επιπλοκές στο βρέφος στο 8% των φυσιολογικών τοκετών και στο 6,4% των τοκετών με καισαρική.

Όπως υποστηρίζει το Βασιλικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες μπορούν να επιλέξουν το είδος του τοκετού που θέλουν, καθώς ο κίνδυνος είναι σε κάθε περίπτωση πολύ χαμηλός. Μετά από μια καισαρική, περίπου τρεις στις τέσσερις γυναίκες γεννούν φυσιολογικά ενώ μια στις τέσσερις καταλήγει να χρειαστεί έκτακτη καισαρική.

Για την κάθε επιλογή υπάρχουν οι θετικές και οι αρνητικές πλευρές. Για παράδειγμα, ένας φυσιολογικός τοκετός συνδέεται με γρηγορότερη ανάρρωση, μικρότερη παραμονή στο νοσοκομείο ενώ οι γυναίκες επιστρέφουν γρηγορότερα στις καθημερινές τους δραστηριότητες, όπως την οδήγηση και σπάνια έχουν μεταγεννητικές επιπλοκές.

Παρόλα αυτά, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος να σχιστεί το περίνεο. Υπάρχει, μάλιστα και ένας πρόσθετος κίνδυνος για τις γυναίκες που έχουν ήδη κάνει μια γέννα με καισαρική και γεννούν φυσιολογικά. Σε αυτές μπορεί να σχιστεί η τομή της καισαρικής ενώ τα βρέφη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θνησιγένειας και εγκεφαλικών βλαβών.

Οι ειδικοί θεωρούν ακατάλληλους τους φυσιολογικούς τοκετούς σε γυναίκες που έχουν κάνει πάνω από τρεις καισαρικές.

Από την άλλη, οι γυναίκες που γεννούν με καισαρική έχουν ανάγκη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ανάρρωσης, μπορεί να έχουν, λόγω της εγχείρησης, μολύνσεις ή αιμορραγίες, επιπλοκές με τον πλακούντα σε μεταγενέστερες γεννήσεις. Το βρέφος κινδυνεύει να έχει αναπνευστικά προβλήματα, ωστόσο πρόσφατη μελέτη έδειξε οτι ένα μωρό με καισαρική μπορεί να είναι όπως αυτά του φυσιολογικού τοκετού.

Ο δρ. Πατ Ο Μπράιαν, σύμβουλος μαιευτικής και εκπρόσωπος Τύπου του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, τονίζει την ανάγκη οι μέλλουσες μητέρες να συζητούν με τον γιατρό τους ώστε να μπορούν να κάνουν την ασφαλέστερη επιλογή τοκετού και να λάβουν υποστήριξη από την κατάλληλη ομάδα ειδικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
10 / position1: 479 / position2: 1389
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb