KORMARA PROJECT VOL 2 ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ξέχνα την μεσογειακή δίαιτα και δοκίμασε την σκανδιναβική εκδοχή

Τι είναι η σκανδιναβική διατροφή;
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ
Ξέχνα την μεσογειακή δίαιτα και δοκίμασε την σκανδιναβική εκδοχή

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αφήστε στην άκρη τη μεσογειακή διατροφή και κάντε χώρο στη ζωή σας για τη Νέα Σκανδιναβική Διατροφή, ένα σχέδιο διατροφής που έχει ως στόχο την απώλεια βάρους και τη μακροζωία. Αλλά αυτή η διατροφή είναι πραγματικά ο πιο υγιεινός τρόπος για να τρέφεται κανείς - ή είναι απλώς μια άλλη μανία που θα χάσει τη λάμψη της στο χρόνο;

Τι είναι η σκανδιναβική διατροφή;

Η σκανδιναβική διατροφή είναι ένα meal plan που περιλαμβάνει ελάχιστα επεξεργασμένα εποχιακά τρόφιμα από τις σκανδιναβικές χώρες - τη Δανία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, τη Φινλανδία και την Ισλανδία.

Η νέα σκανδιναβική διατροφή, που είναι το αρχικό όνομα, προέρχεται από την ανάγκη των ερευνητών να εξετάσουν τα παραδοσιακά πρότυπα διατροφής σε όλο τον κόσμο - πώς έτρωγαν οι άνθρωποι πριν από την εισαγωγή επεξεργασμένων τροφίμων και μαζικής τροφής, λέει η Suzanne Dixon, διατροφολόγος στο Ορλάντο της Φλόριντα.

Με τον ίδιο τρόπο που έριξαν λοιπόν το βάρος των ερευνών στη Μεσογειακή Διατροφή και τη Διατροφή Οκινάουα (Οι άνθρωποι που ζουν στο μικρό ιαπωνικό νησί της Okinawa είναι μεταξύ των πιο υγιειών κατοίκων στον πλανήτη), έτσι τώρα οι επιστήμονες ρίχνουν τα φώτα επάνω στην σκανδιναβική διατροφή και τον τρόπο που βοηθά τον οργανισμό.

"Οι σκανδιναβικές συνήθειες διατροφής περιλαμβάνουν την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων - ειδικά μούρα", λέει η Dixon, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να στοχεύετε τουλάχιστον σε καθημερινή κατανάλωση και των δυο. Όσον αφορά τις πρωτεΐνες και τα λίπη, η σκανδιναβική διατροφή δίνει έμφαση στην κατανάλωση ψαριών αντί για κόκκινο κρέας ή τα πουλερικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα λιπαρά ψάρια, συμπεριλαμβανομένου του σολωμού και της σαρδέλας, αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο αυτής της διατροφής. Όσον αφορά τις πρόσθετες πηγές πρωτεΐνης, κάποια κρέατα, αυγά ελεύθερης βοσκής και χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να συμπεριληφθούν μερικές φορές την εβδομάδα, αλλά όχι καθημερινά, λέει. Σκεφτείτε αυτά τα τρόφιμα ως απολαύσεις που πρέπει να τρώγονται με μέτρο. Η σκανδιναβική διατροφή θα μπορούσε να είναι ιδανική για εσάς αν δεν σας αρέσει ιδιαίτερα το κρέας.

"Η σκανδιναβική διατροφή περιλαμβάνει ημερήσιες μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως, με τη σίκαλη να είναι το σιτάρι της επιλογής", λέει η Dixon. Δοκιμάστε να απλώσετε στο ψωμί σας βούτυρο με καρύδια ή μαρμελάδα με μούρα ή να φάτε ένα μπολ με νιφάδες σίκαλης για πρωινό.

Πέρα από αυτά, τα καρύδια, οι σπόροι, αλλά και άλλα θαλασσινά, τα όσπρια και πολλά βότανα και μπαχαρικά, είναι επίσης στο μενού!

Ενδεικτικά σας δείχνουμε μια μέρα με αυτή τη διατροφή

Πρωινό: Γιαούρτι με βατόμουρα ή ένα αρτοσκεύασμα σικάλεως.
Σνακ: Καρύδια και ένα μήλο.
Μεσημεριανό: Μια πράσινη σαλάτα. Επιλέξτε μια σως βινεγκρέτ με βάση το λάδι!
Δείπνο: Σολωμός, λαχανικά ή μια πράσινη σαλάτα
Επιδόρπιο: Ένα φλιτζάνι μικτά μούρα/φράουλες ή κάποιο φρούτο της εποχής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
7 / position1: 578 / position2: 1605
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb