IT'S COMPLICATED

Τελικά υπάρχει φιλία ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες;

Τι πιστεύει ο κόσμος για αυτήν την σχέση;
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Φιλία μεταξύ αντρών και γυναικών. Πόσο πιθανό είναι να υπάρχει όντως μια πλατωνική σχέση ανάμεσα στους άντρες και τις γυναίκες χωρίς να υπάρχει το εpωτικό στοιχείο; Μπορεί ένα αγόρι και ένα κορίτσι να είναι φίλοι χωρίς ο ένας από τους δυο να τρέφει εpωτικά συναισθήματα για τον άλλον;

Πόσο πιθανό είναι να μην στην πέσει ο κολλητός σου; Όλοι έχουμε μοιραστεί από μια τέτοια ιστορία άλλωστε. Οι απόψεις του κόσμου πάντως διίστανται αφού υπάρχουν εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η φιλία μεταξύ αντρών και γυναικών είναι κάτι απολύτως εφικτό, χωρίς να πρέπει ντε και καλά κάποιος να θέλει τον άλλον, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που αναφέρουν ότι μια τέτοια φιλία μπορεί να προκύψει μόνο αν ο ένας από τους δυο ή και οι δυο δεν έλκονται ερωτικά.

Από την πλευρά της, η επιστήμη αποφάσισε να ερευνήσει το ζήτημα και έτσι ξεκίνησε τις δικές της έρευνες. Η καθημερινή σου εμπειρία δείχνει ότι η μη εpωτική φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν είναι μόνο εφικτή, αλλά είναι και κάτι συνηθισμένο. Όπως δείχνουν λοιπόν οι έρευνες υπάρχει μια βάση σε αυτήν τη θεωρία. Δηλαδή, ενώ πράγματι μπορεί να είστε «απλά φίλοι» με το αντίθετο φύλο ή το ίδιο αν έλκεσαι από ομόφυλα άτομα, εντούτοις παραμονεύεις για την ευκαιρία (ή ότι θεωρείς ως ευκαιρία) ώστε να μετατρέψεις την φιλία σε φλερτ. Καλώς οι κακώς, οι επιστήμονες αναφέρουν ότι οι άνθρωποι είναι έτοιμοι να επιτεθούν ακόμα και στην πιο ακατάλληλη στιγμή.

Οι άνδρες, σε σχέση με τις γυναίκες, δυσκολεύονται περισσότερο να  είναι «απλώς φίλοι»

Προκειμένου να διερευνήσουν την βιωσιμότητα της πλατωνικής φιλίας, οι ερευνητές έφεραν στο επιστημονικό εργαστήριο τους 88 ζευγάρια προπτυχιακών φοιτητών αντιθέτου φύλου. Τα αποτελέσματα έδειξαν μεγάλες διαφορές στον τρόπο με τον οποίο οι άνδρες και οι γυναίκες αντιλαμβάνονται την φιλία με το αντίθετο φύλο. Οι άνδρες έλκονται πολύ περισσότερο από τις φίλες τους, απ’ ότι το αντίθετο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα, οι άνδρες ήταν πολύ πιο πιθανό να πιστεύουν ότι έλκουν το αντίθετο φύλο, κάτι που συνήθως ήταν λανθασμένο. Στην πραγματικότητα, οι εκτιμήσεις των ανδρών σχετικά με το πόσο ελκυστικοί ήταν για τις φίλες τους, δεν ανταποκρινόταν σχεδόν καθόλου στο πώς πράγματι αυτές οι γυναίκες αισθάνονταν για αυτούς. Ουσιαστικά, οι άνδρες θωρούσαν ότι ήταν αμοιβαίο οποιαδήποτε ερωτικό σκίρτημα βίωναν, και δεν μπορούσαν να αντιληφθούν το πραγματικό επίπεδο ερωτικού ενδιαφέροντος που αισθάνονταν οι φίλες τους για αυτούς.

Αλλά και οι γυναίκες δεν μπορούσαν να αντιληφθούν τις σκέψεις των φίλων τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις,  οι γυναίκες  δεν έλκονταν από τους άνδρες φίλους τους, και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να υποθέτουν ότι ήταν αμοιβαία αυτή η έλλειψη έλξης.  Οπότε το συμπέρασμα ήταν ότι οι άνδρες  υπερεκτιμούσαν το επίπεδο της έλξης που ένιωθαν οι φίλες τους γι’ αυτούς, ενώ οι γυναίκες δεν αντιλαμβάνονταν πλήρως το επίπεδο της έλξης που ένιωθαν οι άνδρες γι’ αυτές.

Τα παραπάνω αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι άνδρες, σε σχέση με τις γυναίκες, δυσκολεύονται περισσότερο να  είναι «απλώς φίλοι». Αυτό δεν επιβεβαιώνει απλώς το στερεότυπο ότι ο άντρας είναι ερωτικά «πεινασμένος» και η γυναίκα «αφελής». Είναι και έμμεση απόδειξη ότι δύο άνθρωποι μπορούν να βιώνουν την ίδια ακριβώς σχέση με εντελώς διαφορετικό τρόπο. Οι άνδρες φαίνεται πως βλέπουν σημαντικές δυνατότητες  για μετατροπή μιας φιλίας σε ερωτική σχέση, ενώ οι γυναίκες έχουν ένα πιο πλατωνικό προσανατολισμό.

Επιπλέον, η παραπάνω έρευνα κατέληξε σε ακόμα δυο πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

  • Οι περισσότεροι άνδρες και γυναίκες συμφωνούν ότι οι σεξουαλικές σχέσεις αποτελούν μια πραγματική απειλή για τις φιλίες τους, επειδή το σεξ εκτρέφει μια λαχτάρα για κατοχή, η οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει με τη φύση της φιλίας. Ένας καλός φίλος μπορεί να μετατραπεί σε ένα άθλιο εραστή.
  • Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ οι γυναίκες πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρξει φιλία μεταξύ των δύο φύλων στην πράξη δεν υποστηρίζουν αυτή την άποψη όταν αφορά τον άνδρα τους και τη φιλία του με μια τρίτη γυναίκα.

Όπως και να έχει, κάθε σχέση είναι διαφορετική όπως και ο κάθε άνθρωπος που τη δημιουργεί και φυσικά τίποτα δεν είναι απόλυτο. Μπορεί όντως κάποια αγόρια με κάποια κορίτσια να έχουν κάτι εντελώς φιλικό, να μην βγάζει κάτι παραπάνω ο ένας στον άλλον και η σχέση τους να είναι πλατωνική. Μπορεί να η σχέση τους να ξεκινήσει από φιλία και μετά να βγει αλλιώς ή μπορεί να ήταν φλερτ που μετατράπηκε σε φιλία.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν όντως περιπτώσεις που οι άντρες και οι γυναίκες κάνουν παρέα χωρίς να σημαίνει ότι ο ένας ή ο άλλος έχει άλλες προθέσεις. Και γενικά υπάρχει κόσμος που το μόνο που θέλει είναι απλά να κάνει παρέα και να γνωρίσει ανθρώπους χωρίς να περιμένει κάτι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
6 / position1: 747 / position2: 1922
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb