ΥΓΕΙΑ

Αποτρίχωση ευαίσθητηs περιοχής: Κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζεις

Τα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει στην υγεία σου
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ
Αποτρίχωση ευαίσθητηs περιοχής: Κίνδυνοι που πρέπει να γνωρίζεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών έχουν αποδείξει ότι οι γυναίκες που ξυρίζουν ή αποτριχώνουν με κερί την ηβική περιοχή, κινδυνεύουν περισσότερο από μακροχρόνιο πόνο στην περιοχή των γeννητικών οpγάνων.

Όσες δε συνηθίζουν να φοράνε πολύ στενά παντελόνια, κινδυνεύουν επίσης περισσότερο από μια πάθηση με το όνομα βουλβοδυνία, η οποία χαρακτηρίζεται από οξύ πόνο, μούδιασμα και τσούξιμο στην ευαίσθητη περιοχή και πιο συγκεκριμένα στην είσοδο του κόλπoυ.

Όπως αξηγούν οι ειδικοί, η εξάλειψη της τριχοφυίας από τα γeννητικά όpγανα είναι κάτι που γίνεται όλο και πιο κοινό τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας το δέρμα εκτεθειμένο σε τριβή και εκδορές, που δυστυχώς μπορεί να οδηγήσουν σε οίδημα και άλλες επιπλοκές.

Ακόμα, τα πολύ στενά παντελόνια αυξάνουν τον κίνδυνο μυκητιάσεων ή βακτηριακής κολπίτιδας, καταστάσεις που σχετίζονται με τη βουλβοδυνία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστημίο της Βοστόνης εξέτασαν 434 γυναίκες ηλικιών μεταξύ 18 και 40 ετών. Σχεδόν οι μισές από αυτές υπέφεραν από πόνο στην περιοχή του κόλπoυ, ενώ όλες τους ρωτήθηκαν για το ντύσιμο και τις συνήθειες τους ως προς την αποτρίχωση.

Από τα αποτελέσματα της μελέτης προέκυψε ότι οι γυναίκες που αφαιρούσαν όλες τις τρίχες από την ηβική χώρα, είχαν 74% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από βουλβοδυνία σε σχέση με εκείνες που ξύριζαν μόνο τη γραμμή του μπικίνι. Επιπροσθέτως, έγινε γνωστό ότι όσες γυναίκες φορούν πολύ στενά παντελόνια τέσσερις ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο βουλβοδυνίας.

Τα ποσοστά των γυναικών, ειδικά των κοριτσιών στην εφηβεία, που αφαιρούν όλες τις τρίχες από την ηβική χώρα, αυξάνονται σταθερά. Οι μικροεκδορές που προκαλεί συχνά η διαδικασία, προδιαθέτουν τις νέες γυναίκες σε ανοσοφλεγμονώδεις επιπλοκές, σύμφωνα με τους ερευνητές. Μάλιστα, αυτές οι μικρές εκδορές στην επιδερμίδα μπορούν να προκληθούν από την ίδια την τρίχα –ξύρισμα ή κερί- ή από την τριβή με άλλη επιφάνεια.

Ομοία, τα πολύ στενά τζιν ή παντελόνια, μπορούν να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που ευνοεί τις λοιμώξεις των γeννητικών οργάνων, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι σχετίζονται με τη βουλβοδυνία. Όσο για τον πόνο που προκαλεί αυτη η πάθηση, μπορεί να μοιάζει με κάψιμο ή τσούξιμο και να χειροτερεύει όταν αγγίζεις την περιοχή ή κάθεσε.

Οι λόγοι που προκαλούν την βουλβοδυνία δεν είναι ακόμα γνωστά, όμως πιστεύεται ότι αποτελεί έναν νευρικό πόνο που μπορεί να προκληθεί από μετεγχειρητικές επιπλοκές ή κατά τον τοκετό. Τέλος, εκτιμάται ότι η πάθηση αυτή επηρεάζει μέχρι και το 16% των γυναικών στον κόσμο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της παραπάνω μελέτης, οι γυναίκες που αφαιρούσαν όλες τις τρίχες τους τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είχαν διπλάσιες πιθανότητες βουλβοδυνίας συγκριτικά με όσες αφαιρούσαν μόνο τη γραμμή του μπικίνι λιγότερο από μία φορά το μήνα.

Αν θέλεις να διαβάσεις ολόκληρη της έρευνα αναλυτικά θα τη βρεις δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Lower Genital Tract Disease.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
9 / position1: 466 / position2: 870
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb