IT'S COMPLICATED
ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τελικά πρέπει να μιλάς με τους πρώην σου;

Και αν ναι, πως επηρεάζει αυτό την νυν σχέση σου;
Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Χωρίζετε, η ζωή προχωράει, αλλά εσύ συνεχίζεις να επικοινωνείς με τον/την πρώην σου. Και έρχεται η στιγμή που κάνεις μια νέα σχέση και αντιμετωπίζεις γκρίνιες κλπ για αυτήν τη συνήθεια. Και τώρα πρέπει να μάθεις αν αυτό που κάνεις είναι σωστό ή λάθος. Τι παίζει τελικά με τις φίλιες με τους πρώην και κατά ποσό επηρεάζουν τις νυν σχέσεις;

Όπως αναφέρει έρευνα του πανεπιστημίου του Όκλαντ η διατήρηση φιλικών σχέσεων με πρώην συντρόφους αποτελεί δείγμα ψυχοπάθειας σύμφωνα με. Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Personality and Individual Differences και κατέληξε στο συμπέρασμα πως το να αφήνετε στη ζωή σας ανθρώπους με τους οποίους δεν έχετε πια εpωτική σχέση, δεν είναι δείγμα ωριμότητας και συναισθηματικής νοημοσύνης, αλλά μια τακτική, που μπορεί να δείχνει ψυχολογικά προβλήματα.

Οι ψυχολόγοι της έρευνα μελέτησαν την συμπεριφορά  861 ατόμων, στα οποία αναλύθηκε το ιστορικό των σχέσεων τους. Πιο συγκεκριμένα ρωτήθηκαν για τις εpωτικές σχέσεις που πλέον διατηρούν αλλά και για το αν παραμένουν φίλοι με πρώην συντρόφους τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από το σύνδρομο της Σκοτεινής Τριάδας, όσοι δηλαδή εμφανίζουν χαρακτηριστικά ναρκισσισμού, μακιαβελισμού (χειρισμός και εκμετάλλευση των άλλων) και ψυχοπάθειας, έχουν την τάση να κρατάνε φιλικές σχέσεις με τους πρώην τους, για στρατηγικούς και πρακτικούς λόγους.

Τα άτομα δηλαδή διατηρούν επαφές με πρώην συντρόφους τους, με σκοπό ίσως να μπορούν να διατηρήσουν τα οφέλη της σχέσης τους. Η πρόσβαση σε πληροφορίες, χρήματα αλλά και η απόκτηση εpωτικής επαφής είναι παραδείγματα που κανείς θα μπορούσε να κρατά επαφή με πρώην σύντροφό του, σύμφωνα με την έρευνα.

Βασικά χαρακτηριστικά της ψυχοπάθειας είναι η έλλειψη ενσυναίσθησης, ο ναρκισσισμός, η υπέρμετρη αυτοπεποίθηση και ο εγωισμός. Συγκεκριμένα οι επιστήμονες χαρακτηρίζουν τη κατάστασή τους ως «παθολογικό εγωισμό» , που πολλές φορές συνοδεύεται με έναν « παρασιτικό» τρόπο ζωής. Παρόλο που όλοι οι άνθρωποι μπορούν να εμφανίσουν χαρακτηριστικά εγωισμού, οι ψυχοπαθείς επιδεικνύουν πλήρη έλλειψη ενοχής, κάτι που μπορεί να αποδείξει πως όλες τους οι κινήσεις είναι απόλυτα σχεδιασμένες.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν και ανέλυσαν οι ερευνητές υπέδειξαν ότι τα άτομα με υψηλή βαθμολογία στη «σκοτεινή τριάδα» της προσωπικότητας είναι πιο πιθανό να διατηρούν σχέσεις με πρώην συντρόφους τόσο για πρακτικούς όσο και για σeξουαλικούς λόγου. Για παράδειγμα, τα άτομα με τάσεις ναρκισσισμού ήταν πιο πιθανό να διατηρήσουν σχέση με πρώην σύντροφο ώστε να είναι πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο σeξουαλικής συνεύρεσης.

Βέβαια, τα παραπάνω ευρήματα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι υπάρχει πάντα κάποιο δόλιο σχέδιο πίσω από την επιθυμία να διατηρηθεί η φιλική σχέση ανάμεσα στους πρώην συντρόφους. Αντίστοιχες μελέτες που έχουν διεξαχθεί στο παρελθόν έχουν υποδείξει ότι μια φιλία ανάμεσα σε άντρα και γυναίκα που προϋπήρχε της εpωτικής σχέσης έχει αρκετά στέρεες βάσεις ώστε να γίνει και πάλι απλή φιλία σε περίπτωση χωρισμού.

Όπως και να έχει οι φίλιες με τους πρώην δεν είναι και το καλύτερο που μπορείς να κάνεις εκτός και αν φυσικά πρόκειται για ανθρώπους που μοιραστήκατε πολλά και τους θεωρείς δικά σου άτομα, μόνον και εφόσον έχει περάσει το εpωτικό και πλέον αγαπιέστε σαν φίλοι.

Γενικά όμως δεν πρέπει να σκέφτεσαι αρνητικά σε περίπτωση που ο σύντροφος σου το κάνει και σου μιλήσει για αυτό γιατί δεν είναι όλοι οι άνθρωποι ηλίθιοι και κάποιοι όντως δεν έχουν να κρύψουν τίποτα ούτε τρέφουν εpωτικά συναισθήματα για πρόσωπα από το παρελθόν.

Το θέμα είναι να συζητάς με τον/την σύντροφο σου για όλα αυτά και να βρίσκετε κοινές λύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Pink
10 / position1: 368 / position2: 1115
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb