ΥΓΕΙΑ

Πως μπορώ να διατηρήσω τη γονιμότητά μου ως τα 50;

Μια πρόταση αντιμετώπισης της υπογονιμότητας

Πως μπορώ να διατηρήσω τη γονιμότητά μου ως τα 50;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ποιο είναι το Ιάκεντρο;

Με περισσότερα από 30 χρόνια λειτουργίας και εμπειρίας στο χώρο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, το ΙΑΚΕΝΤΡΟ αποτελεί μια διεθνώς αναγνωρισμένη πρόταση αντιμετώπισης της υπογονιμότητας και πόλο έλξης για ζευγάρια από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σε έναν υπερσύγχρονο ιατρικό χώρο, το ΙΑΚΕΝΤΡΟ παρέχει πρωτοποριακές και εξειδικευμένες υπηρεσίες στους τομείς της εξωσωματικής γονιμοποίησης, της εμβρυομητρικής ιατρικής, της γενετικής και της μοριακής βιολογίας.
Συγκεκριμένα, εξειδικεύεται και προσφέρει εξατομικευμένες λύσεις σε:


Υπογόνιμα ζευγάρια
Ενδομήτρια Σπερματέγχυση (IUI)
Πρόκληση Ωοθυλακιορρηξίας
Εξωσωματική Γονιμοποίηση (IVF, Φυσικός κύκλος)
Μικρογονιμοποίηση (ICSI)
Εργαστηριακή Ωρίμανση Ωαρίων (IVM)
Προεμφυτευτικός έλεγχος εμβρύων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κρυοσυντήρηση ωαρίων (vitrification) για
κοινωνικούς λόγους (social egg freezing)
ογκολογικούς ασθενείς
(egg freezing for cancer patients)

Κατάψυξη και μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού σε ογκολογικούς ασθενείς (ovarian tissue cryopreservation and transplantation in cancer patients)

Δωρεά ωαρίων

Μονογονεϊκή οικογένεια

Παρένθετη μητρότητα για ιατρικούς λόγους

Τι είναι η Υαλοποίηση (vitrification);

Είναι η πλέον αποδεκτή παγκοσμίως νέα μέθοδος κατάψυξης γενετικού υλικού στην καθιέρωση της οποίας το ΙΑΚΕΝΤΡΟ ήταν πρωτοπόρο και την εφαρμόζει από το 2005. Με την υαλοποίηση (vitrification), της οποίας τα αποτελέσματα είναι άριστα, η επιβίωση των κατεψυγμένων ωαρίων πλησιάζει το 100%. Έτσι, με τη μέθοδο της υαλοποίησης απαιτούνται περίπου 8 ωάρια για να να γεννηθεί ένα παιδί ενώ η αναλογία αυτή στην παλαιότερη μέθοδο κατάψυξης (slow freezing) ήταν περίπου 100 ωάρια για 1 τελειόμηνη εγκυμοσύνη.

Με τη μέθοδο αυτή, τα ωάρια διατηρούν τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά μετά τη διαδικασία της κατάψυξης και απόψυξης και τα παιδιά που προκύπτουν μετά από κατάψυξη ωαρίων, σύμφωνα με μελέτες, είναι το ίδιο υγιή με εκείνα που γεννήθηκαν μετά από αυτόματη σύλληψη

Η κατάψυξη ωαρίων αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 90’ για τη διατήρηση της γονιμότητας σε καρκινοπαθείς ασθενείς. Σήμερα η κρυοσυντήρηση γενετικού υλικού εκτός από λόγους υγείας (ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης στην οικογένεια, αφαίρεση ωοθηκών για λόγους υγείας, ενδομητρίωση σταδίου 4, ανάγκη χημειοθεραπείας λόγω όγκου) πραγματοποιείται και για κοινωνικούς λόγους.

Τι είναι το Social Egg Freezing;

Όσον αφορά την κρυοσυντήρηση ωαρίων για κοινωνικούς λόγους (social egg freezing) το ΙΑΚΕΝΤΡΟ παρέχει τη δυνατότητα στις γυναίκες να αποθηκεύσουν με την μέθοδο της υαλοποίησης τα ωάριά τους.

Τα υγιή και νεανικά ωάρια που κρυοσυντηρούνται μπορούν οι γυναίκες να τα χρησιμοποιήσουν όταν θελήσουν να τεκνοποιήσουν. Επίσης, σε περιπτώσεις φυσικών κύκλων ή σε φτωχές απαντήτριες με την κατάψυξη των ωαρίων, δίνεται η δυνατότητα στη γυναίκα να δημιουργήσει περισσότερα του ενός έμβρυα ώστε να μεγιστοποιήσει τις πιθανότητες επίτευξης εγκυμοσύνης.

Οι κοινωνικοί λόγοι που οδηγούν στην επιλογή της κατάψυξης περιλαμβάνουν τη μη ύπαρξη συντρόφου, τον προγραμματισμό τεκνοποίησης λόγω καριέρας ή σπουδών, τη φύλαξη περίσσειας ωαρίων μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση και για οικονομικούς λόγους. Είναι γνωστό ότι η καθυστέρηση τεκνοποίησης στις σημερινές γυναίκες σημαίνει και σταδιακή μείωση των «καλής ποιότητας» ωαρίων τους. Η υαλοποίηση προσφέρει στις γυναίκες αυτές, τη δυνατότητα να κρυοσυντηρήσουν τα ωάριά τους όταν ακόμη βρίσκονται σε νεαρή ηλικία και να τα χρησιμοποιήσουν αργότερα.

Σε ποια ηλικία πρέπει να πραγματοποιείται η κρυοσυντήρηση των ωαρίων;
Όλες οι γυναίκες γεννιούνται με συγκεκριμένο αριθμό ωαρίων (περίπου 1.000.000 ωάρια κατά μέσο όρο). Με την πάροδο της ηλικίας υπάρχει προοδευτική φυσική μείωση του αριθμού των ωαρίων τους που ολοκληρώνεται στην εμμηνόπαυση.

Ο οργανισμός, στη νεανική ηλικία καταναλώνει πρώτα τα καλής ποιότητας ωάρια επειδή αυτά απαντούν εύκολα στις ορμόνες, ενώ τα μέτριας ή κακής ποιότητας τα αφήνει για το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας της γυναίκας. Επιπλέον, τα παραμένοντα ωάρια υφίστανται τις αρνητικές επιπτώσεις των συνθηκών περιβάλλοντος και ζωής (κάπνισμα, ακτινοβολία κ.λ.π.).

Αυτό δεν είναι κάτι νέο, αφού είναι γνωστό ότι οι γυναίκες άνω των 35 ετών που είναι έγκυες πρέπει να ακολουθούν εκτεταμένο προληπτικό προγεννητικό έλεγχο λόγω της μεγαλύτερης πιθανότητας που υπάρχει να γεννηθούν παιδιά με σύνδρομο Down ή άλλες χρωμοσωμικές ανωμαλίες. Έτσι λοιπόν η κρυοσυντήρηση πραγματοποιείται σε ωάρια γυναικών 26 - 35 ετών. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η λήψη επαρκούς αριθμού ωαρίων (10 – 15 ωάρια), η ελάττωση των βλαβών κατά τη διαδικασία κατάψυξης και απόψυξης καθώς και η αποφυγή επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ποια είναι η διαδικασία;

Κατ΄ αρχήν πραγματοποιούνται συγκεκριμένες εξετάσεις. Παράλληλα ο γιατρός λαμβάνει το ιατρικό ιστορικό της γυναίκας για να εξατομικεύσει την όλη διαδικασία. Το επόμενο βήμα αφορά στη διενέργεια ορμονικής θεραπείας, με στόχο την διέγερση των ωοθηκών της γυναίκας ούτως ώστε να παραχθούν πολλαπλά ωάρια.

Αφού τα τα ωάρια ωριμάσουν η γυναίκα υποβάλλεται σε υπερηχογραφικά καθοδηγούμενη ωοληψία που διαρκεί 5 με 10 λεπτά, υπό ελαφρά αναισθησία (μέθη). Η λήψη των ωαρίων γίνεται διακολπικά με τη βοήθεια ειδικής λεπτής βελόνης και μετά από ειδική επεξεργασία καταψύχονται με τη μέθοδο της υαλοποίησης και διατηρούνται για όσο διάστημα χρειαστεί.

Οι γυναίκες που έχουν λίγα ωάρια ίσως χρειαστεί να υποβληθούν σε πολλούς κύκλους διέγερσης για να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό αριθμό κατεψυγμένων ωαρίων. Βέβαια, πριν την έναρξη της ορμονικής διέγερσης, το απόθεμα ωαρίων που υπάρχει στις ωοθήκες της γυναίκας ελέγχεται μέσω της Anti Mullerian Hormone (ΑΜΗ).

Τα 38 έτη ηλικίας αποτελούν οριακό σημείο για την κατάψυξη ωαρίων χωρίς να αποκλείονται οι μεγαλύτερες ηλικίες οι οποίες όμως πρέπει να ελέγχονται ορμονικά, ώστε να επιλέγεται το κατάλληλο πρωτόκολλο.

Όταν η γυναίκα αποφασίσει να μείνει έγκυος, τα ωάρια αποψύχονται με ειδική τεχνική και γονιμοποιούνται με ένα σπερματοζωάριο που εγχέεται απευθείας σε καθένα από αυτά. Τα γονιμοποιημένα πλέον ωάρια τοποθετούνται σε ειδικό κλίβανο για επώαση και μετά από τρεις έως πέντε ημέρες, τα έμβρυα που έχουν προκύψει μεταφέρονται με ένα λεπτό καθετήρα στη μήτρα της γυναίκας (εμβρυομεταφορά).

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως οι προσπάθειες για απόκτηση παιδιού, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως την ηλικία των 50 ετών διότι αποτελεί το ανώτατο ηλικιακό όριο που ορίζει η ελληνική νομοθεσία για εμβρυομεταφορά.

Όλο και περισσότερες γυναίκες στην Ελλάδα, επιλέγουν να τεκνοποιήσουν σε μεγαλύτερη ηλικία και ένα μεγάλο ποσοστό αυτών καταφεύγουν στη τεχνική τη κρυοσυντήρισης.

Η μονάδα μας ήταν από τις πρώτες παγκοσμίως που εφάρμοσαν την τεχνική της υαλοποίησης στην Ελλάδα. Σήμερα, τα ποσοστά επιβίωσης των ωαρίων πλησιάζουν το 100% και τα ποσοστά εγκυμοσύνης φτάνουν το 70%.

*Άρθρο του κου Γιάννη Πράπα, Καθηγητή Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Επιστημονικού Διευθυντή της Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής

ΙΑΚΕΝΤΡΟ
Αγίου Βασιλείου 4
Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310325525
email: [email protected]
www.iakentro.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
24 / position1: 455 / position2: 1156
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb