PINK RIBBON MONTH ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

Μια από τις πιο δύσκολες ασθένειες που δυστυχώς πλήττει εκατομμύρια γυναίκες κάθε χρόνο

Καρκίνος του μαστού: Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσεις

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για μια ασθένεια που δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα σε πλούσιες και φτωχές, ξανθές ή μελαχρινές, νοικοκυρές ή καριερίστες. Ο καρκίνος του μαστού είναι μια πάθηση που εμφανίζεται σε εκατομμύρια γυναίκες στον πλανήτη κάθε χρόνο, για αυτό και είναι πολύ σημαντική η πρόληψη και η πρόωρη αντιμετώπιση του σε περίπτωση που εμφανιστεί.

Για τον λόγο αυτόν, κάθε γυναίκα θα πρέπει μαζί με το τεστ ΠΑΠ της να μην αμελλεί να μην κάνει μαστογραφία μια φορά τον χρόνο. Όσον αφορά τις γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό, πρέπει να κάνουν την πρώτη μαστογραφία τους ή μαστογραφία αναφοράς, όπως λέγεται, η οποία θα πρέπει να γίνεται μεταξύ 35 και 40 ετών. Σε περίπτωση που η γυναίκα έχει οικογενειακό ιστορικό, θα πρέπει να κάνει μαστογραφία δέκα χρόνια νωρίτερα από την ηλικία στην οποία εμφανίστηκε ο καρκίνος του μαστού στο συγγενικό της πρόσωπο.

Για τις γυναίκες ηλικίας 25-30 ετών, είναι καλύτερο να μην υποβάλλονται σε μαστογραφία για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ο μαζικός αδένας είναι ακόμη πολύ πυκνός και η εξέταση είναι χαμηλής διαγνωστικής αξίας και ο δεύτερος ότι ο εν λόγω αδένεας στις συγκεκριμένες ηλικίες ίναι πιο ευαίσθητος στην ακτινοβολία και πρέπει να αποφεύγεται η ακτινοβολία εάν δεν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Αν όμως μια γυναίκα αυτών των ηλικιών, που δεν έχει οικογενειακό ιστορικό αλλά θέλει να εξεταστεί, μπορεί να κάνει μια κλινική εξέταση, καθώς και ένα υπερηχογράφημα μαστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μετά την ηλικία των 40 ετών, οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία κάθε χρόνο, καθώς αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης της νόσου. Έτσι, δίνεται η δυνατότητα, αν στο μεταξύ αναπτυχθεί κάποια κακοήθεια, να εντοπιστεί σε πολύ αρχικό στάδιο και να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής.

Απαγορεύεται η γυναίκα να υποβάλλεται στην εξέταση κατά τη 2η φάση του εμμηνορρυσιακού της κύκλου, δηλαδή τις 10-15 ημέρες πριν από την επόμενη έμμηνο ρύση, επειδή ο μαστός αρχίζει να διογκώνεται μετά την ωορρηξία και μπορεί να υπάρξουν ψευδή ευρήματα. Οι καλύτερες ημέρες για μαστογραφία είναι συνήθως μεταξύ της 4ης και της 10ης ημέρας του κύκλου, μετρώντας από την πρώτη ημέρα που εμφανίστηκε η έμμηνος ρύση και όχι από το τέλος της περιόδου.

Ποια είναι τα σημάδια που καμιά γυναίκα δεν θα πρέπει να αγνοήσει για την υγεία του στήθους της; 

Ο καρκίνος του μαστού στα αρχικά του στάδια δεν παρουσιάζει συμπτώματα ή σημάδια, ούτε προκαλεί κάποιου είδους πόνο. Για αυτό ακριβώς και είναι απαραίτητη η σωστή και τακτική εξέταση, ώστε να προληφθεί η εμφάνιση του.

Αργότερα, μπορεί να εμφανιστεί ένα ψηλαφητό μόρφωμα στον μαστό ή διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων. Ακόμα, μπορεί να εμφανιστεί αλλαγή στο χρώμα του δέρματος ή καθήλωση του δέρματος ή της θηλής του μαστού (εισολκή θηλής).
Τέλος, μπορεί να εμφανιστεί υγρό από τη θηλή του μαστού (έκκριμα), που δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι η γυναίκα έχει καρκίνο του μαστού, αφού και άλλες μη κακοήθεις καταστάσεις προκαλούν το ίδιο εύρημα.

Σε περίπτωση που η γυναίκα δεν δώσει σημασία στα παραπάνω συμπτώματα τότε μπορεί να εμφανίσει σημάδια προχωρημένης νόσου, όπως θερμό και ερυθρό μαστό (φλεγμονώδης καρκίνος), πόνους στα οστά, μεγάλη διόγκωση (block) λεμφαδένων στη μασχάλη κ.α.

Τονίζεται ιδιαίτερα η μεγάλη αξία της προληπτικής τακτικής εξέτασης των μαστών με μαστογραφία σε γυναίκες μετά τη κλιμακτήριο που δεν παρουσιάζουν σημάδια ή συμπτώματα της νόσου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
9 / position1: 367 / position2: 1445
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb