ΥΓΕΙΑ

3 τρόποι που το άγχος μπορεί να επηρεάσει το σώμα σου

Προσπάθησε να το αποφύγεις
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ
3 τρόποι που το άγχος μπορεί να επηρεάσει το σώμα σου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το άγχος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπινου οργανισμού στις ημέρες μας. Δεν επηρεάζει μόνο την διάθεσή μας και τις επιδόσεις μας, αλλά και το ίδιο μας το σώμα, προκαλώντας διάφορα προβλήματα, μακροχρόνια και καθημερινά.

Τα καθημερινά προβλήματα στο σώμα που μπορούν να προκληθούν από το στρες είναι πολλά. Και επηρεάζουν την ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Οι 3 σημαντικότεροι τρόποι που το σώμα μπορεί να επηρεαστεί από το άγχος είναι:

Ύπνος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρώτο και κύριο. Ο ύπνος είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα για την ορθή λειτουργία του οργανισμού. Το άγχος λοιπόν, μπορεί να σε κάνει να «μάχεσαι» κυριολεκτικά κάθε φορά που πηγαίνεις για ύπνο.

Οι έρευνες έχουν δείξει πως το άγχος επηρεάζει όχι μόνο την ποσότητα, αλλά και την ποιότητα του ύπνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζει κι άλλες πτυχές της ζωής μας. Το σώμα δεν έχει το ίδιο κίνητρο για να κινηθεί, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται και η όρεξή μας μειώνεται.

Αν έχετε πρόβλημα στον ύπνο και αισθάνεστε κουρασμένοι συνέχεια, το πιο πιθανό είναι να προέρχεται από το άγχος.

Πέψη

Όταν είστε αγχωμένοι, το σώμα μάλλον δεν είναι και τόσο χαλαρό. Αντίθετα είναι σφιγμένο και αυτό προκαλεί πρόβλημα στην πέψη.

Το άγχος επηρεάζει την κίνηση της τροφής μέσα στο σώμα μας, κάτι που μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή δυσκοιλιότητα. Επίσης μπορεί να μείωση την όρεξή μας και να αυξήσει την επιθυμία μας για φαγητό χωρίς ιδιαίτερο κόπο, δηλαδή junk food, το οποίο χωνεύεται δυσκολότερα.

Το φαγητό, όπως και η ομαλή χώνεψή του, είναι πολύ σημαντικά για τον οργανισμό και το άγχος είναι εχθρός τους.

Ενέργεια

Όταν το σώμα μας εκκρίνει τις λεγόμενες «ορμόνες του στρες» (όπως αδρεναλίνη - κορτιζόλη - νορεπινεφρίνη), το συκώτι μας παράγει μεγαλύτερη ποσότητα γλυκόζης για δώσει στο σώμα μας λίγη περισσότερη ενέργεια.

Βέβαια, αυτό είναι και το ζητούμενο από το σώμα μας αν βρεθούμε μπροστά σε μια στρεσογόνα κατάσταση. Ωστόσο, αν το σώμα σας βρίσκεται συνέχεια σε αυτή την κατάσταση, το σώμα δουλεύει περισσότερο, προκαλώντας πτώση στα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Περισσότερα Θέματα Wellness
11 / position1: 230 / position2: 483
× PINK.GR
ΑΡΧΙΚΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
GET CONNECTED
Nextweb